Utómunka

A műsorgyártás egyik legfontosabb fázisa az utómunka

Post production,azaz utómunka

Még egy vágatlan műsort is szükséges utómunkázni. A rögzített anyag ugyanis az utómunka során válik profi, fogyasztható tartalommá.

A kész anyag szerkesztése, azaz a vágás az utómunka egyik fázisa. A túl hosszú szünetek, kevésbé érdekes részek megrövidülnek, az „őőő”-k és „eee”-k pedig teljesen eltűnnek.

Mindenki a tökéletesre törekedik, sajnos azonban nem minden helyzetben lehet például zajmentes felvételt készíteni, a vendégünk nem mindig figyel arra, hogy ne őzzön, és van, amikor csak utólag tűnik fel, hogy az egyik mikrofon halkabb, mint a másik.

Szerencsére a legtöbb felvétel azért megmenthető. A zajosabb felvételek komplex zajszűrésére, a dinamikatartomány és a hangszín szabályzására is van lehetőség az utómunka során.

External image
External image

Ingest

Az ingest folyamat az eltérő specifikációjú anyagok egységesítése. Néhol technikai maszteringnek is szokták nevezni. Ilyenkor az állomány tartalmilag nem változik, mint az utómunka során.

Podcasteknél, kész műsorok esetén, amennyiben nem professzionális gyártó állítja elő a műsort, az epizódon belül (pl. hangosabb drop, kiabálás, reklámszpot), és az egyes epizódok között jelentős hangerőváltozások lehetnek. Ez a hallgató számára rendkívül zavaró, a tartalom érthetőségét pedig jelentősen rontja.

Komplett arculat

A kereskedelmi rádiók, amióta csak létezetnek időt és energiát nem spórolva igyekeztek egyedi arculattal pozícionálni magukat a piacon. A „radio imaging” mára már egy önálló iparággá vált, ma pedig már el sem tudnánk képzelni egy állomást egyedi hangzás és arculat nélkül. Szerintünk egy podcast sem érdemel kevesebbet.

External image

Egy podcastet az arculata és az egyedi hangzásvilága hasonlóképpen pozícionál. Egy jó arculattal felejthetetlenné válik a műsor a hallgató számára, egy jó promó pedig bevonzza az új hallgatókat.

Akár egy vállalat brand podcastjéről van szó, akár egy egyszemélyes podcastről, a szövegezéstől a komplett arculat legyártásáig minden folyamatban rendelkezésedre állunk.

Amikben biztosan tudunk segíteni:
  • Reklámok és promók

  • Szponzorüzenetek

  • Hangbemondások és narrációk

  • Főcímek és tartalmi elválasztó elemek

  • Aláfestő zenék

  • Telefonos menürendszerek (IVR)