Mikrofonok, Podcastelés

Ami a magyar podcasterek és tartalomgyártók előtt van

A minap elgondolkodtam azon, hogy vajon mi a helyzet a magyar produkciók között, ki milyen mikrofon mellett tette le a voksát.

Itt van hát egy körkép, amely bár a legkevésbé sem teljes, hiszen csak az ismertebb produkciók között néztem szét, de azért jó képet ad arról, hogy mennyire változatos a paletta. Meglepő mikrofonok is előkerülnek.

A legtöbb esetben szerencsére volt YouTube videó vagy fotó a felvétel pillanatairól, így könnyen lehetett azonosítani a mikrofonokat, ahol nem volt videó vagy fotó, ott voltak olyan jó arcok a magyar podcasterek, hogy megosztották velem a „titkaikat”.

Jöjjenek hát azok a mikrofonok!

Rode Podmic

Belépő szintű mikrofon kifejezetten podcastereknek. Fémből van, nem néz ki rosszul, a hangja szerintem a mély tartományban hagy némi kívánni valót maga után, és a magas tartományba is tolhattak volna még a srácok, mert így kicsit olyan érzésem van tőle, mintha egy fátyol lenne a mikrofon előtt, bár ez nem annyira vészes, ha nincs mellé téve egy másik mikrofon kontrasztnak.

Én nagyon szeretem a Rode mikrofonokat, de szerintem a Podmic-nak inkább a kinézete jobb, mint a hangja. Szerintem érdemesebb inkább a Rode Procaster felé kacsintgatni, ha a büdzsé engedi. Az árához képest egyébként verhetetlen mikrofon.

Akik használják vagy használták: 444 podcastek, Kalmárok Podcast

Shure SM58

Jó választás podcasteléshez, szögbeveréshez, önvédelmi fegyvernek… egy igazi klasszikus, mindenki ismeri a hangját, nem lehet vele befürödni. Ez „A Mikrofon”, ha valakinek mikrofont kell rajzolnia, garantáltan ezt rajzolja le. Leejtetted? Semmi baj, kicsit elgörbül a kosár, de az élet megy tovább, veszel rá egy újat, aztán majd megint leejtheted. Ezzel a mikrofonnal egészen nyugodtan gyakorolhatod a mic dropot.

A strapabírása mellett egyébként tényleg nincs rossz hangja ennek a mikrofonnak, ráadásul egyáltalán nem lesz szokatlan senkinek, hiszen falunaptól a Sziget nagyszínpadáig mindenhol találkoztak már vele. Ennek a mikrofonnak kosár nélküli testvérét SM57 név alatt találhatjuk, erre lehet szivacsos szélfogót tenni, úgy az USA elnöki mikrofonját kapjuk.

Ezt a mikrofont akár kézben is tarthatod, így aki popup stúdióban vagy külső helyen készíti a podcastjét, annak ez nagy segítség lehet.

Akik használják vagy használták: Kotyogós podcast (Bence)

Samson Q2U

Az akár kézben is tartható mikrofonok közül a Q2U ideális lehet azok számára, akik olyan XLR mikrofont szeretnének, mint az SM58, csak mondjuk USB verzióban. A Q2U-n ugyanis van USB kimenet is. Igen, is! Az USB mellett ugyanis XLR kimenete is van ennek a mikrofonnak.

Azoknak is jó választás ez a mikrofon, akik fokozatosan emelnék a podcastjük hangminőségét, és előbb mikrofonra ruháznának be, audió interfészre pedig csak később. Ami még hatalmas life hack ezzel a mikrofonnal, hogy egyszerre is használható az USB és az XLR kimenet, így akár Skype interjút is készíthetünk keverő nélkül.

Akik használják vagy használták: Hack és Lángos Podcast (Antenna, Ninja, Szenga), Kotyogós podcast (G, Antenna)

Shure MV7/MV7X

A Shure MV7X egy viszonylag új termék, az SM7B-t imitáló kinézetével, de lényegesen alacsonyabb árával kifejezetten azokat a podcastereket célozza meg, akik nem akarnak bajlódni a drága erősítőkkel és audio interface-ekkel, de szeretnének egy hasonlóan kinéző mikrofont.

Az MV7X csak XLR csatlakozós, az MV7 verzión USB csatlakozó is van. A hangja egyébként nagyon távol áll az SM7B-től, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy rossz. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egy SM7B árából két MV7X-et tudunk vásárolni.

Akik használják vagy használták: BeatCast (a 39. epizód biztosan), Piqniq Budapest (MV7X), GTD Podcast (MV7)

Rode NT1A

Kezd úgy tűnni, mintha a Rode világuralomra törne. Az NT1A a Rode nagyon jó ár-érték arányú kondenzátormikrofonja. Alacsony zajszintje van, a frekvenciagörbéje nem túl lapos, de nem mondanám vészesnek, van egy kis emelése a mély és magas tartományban. Egy időben hatalmas akcióként, viszonylag megfizethető áron árulták szettben shockmounttal és kábellel, így sokan beruháztak rá. Nagyon érzékeny, én nem ajánlom akusztikailag nem kezelt helyre. Kezelt helyen viszont szépen visszaadja a beszédet, de picit bele kell majd nyúlni a hangszínbe amagas tartományban. Podcasteléshez egyébként annyira nem ajánlom, hacsak nem volt már egy kéznél eleve, mert inkább vokálhoz és egyéb zenei munkákhoz ideális ez a mikrofon.

Akik használják vagy használták: Dob meg Basszus Podcast, Index podcastek, WMN podcastek

Rode Procaster

A Rode dinamikus broadcast mikrofonja. Kifejezetten rádióknak szántá. Fémből van, borzasztóan nehéz, de cserébe strapabíró, van benne gyárilag szélfogó, elvileg a rázkódásra sem annyira érzékeny, mert a kapszula felfüggesztése valamelyest rezgéscsillapított. Semmi flancos extra nem jár hozzá, még egy darab kapcsoló sincs rajta, mert eleve beszédhangra optimalizálták. A háttérzajokra kevésbé érzékeny. Jó pár Procasterünk van, mi nagyon szeretjük ezt a típust, nem volt még rá panasz.

Akik használják vagy használták: Égéstér, Hack és Lángos Podcast (Béla), Index podcastek, A Lótusz Virágai Podcast (Saveta), R Pod Podcast, Smúz (Szabi),

Audio-Technica BP40:

Ez egy kemény dió. A BP40 egy dinamikus nagymembrános, broadcast stúdiómikrofon, viszonylag magas érzékenységgel. Az adatai papíron nagyon jól néznek ki, de szerintem nem mindenkinek tesz jót az nagy emelés 3 és 4 kHz között, de ez csak az én véleményem.

Mostanság egyre több rádió kap rá erre a mikrofonra.

Akik használják vagy használták: Biznisz boyz

Shure SM7B

A legendás SM7B. Egy mikrofon, amely a streamerek és podcasterek miatt valamiért egyszer csak hihetetlenül népszerű lett, pedig sokáig nem volt olyan audió interfész a piacon, amelyik akkora erősítést nyújtott volna, ami elegendő ennek a mikrofonnak. FM rádiók körében rettentően népszerű, mert igen csak nagyvonalú a mély hangok tekintetében, a magas, zavaró frekvenciákra pedig kellően immunis mindenféle hangszínszabályzás nélkül. Mivel kevéssé érzékeny, a háttérzajok nem annyira bántják.

Akik használják vagy használták: Hack és Lángos Podcast (Béla), Trió! Podcast, Friderikusz Podcast, TheVR TIMEOUT Podcast

Rode Broadcaster

Most már egészen biztos, hogy a Rode világuralomra tört. A Broadcaster a Rode nagymembrános broadcast kondenzátormikrofonja, amit kifejezetten rádióknak szánnak. Hasonlít a hangja az SM7B-hez, de annál sokkal teljesebb és mivel kondenzátormikrofon, a magas tartományt is tisztán adja vissza. Be kell vallanom, hogy ez a kedvenc mikrofonom, bárhova is kacsintok ki, mindig ide térek vissza.

Akik használják vagy használták: Csúcsidő (Tomi)

SE Electronics T2

Az SE Electronics T2 egy választható iránykarakterisztikájú kondenzátormikrofon. A kategóriájában szerintem kicsit drága. Valahogy eddig mindig elkerültük egymást, így csak mások által használva hallottam. Úgy viszont szépen szólt. Az adatlapja alapján elég nagy hangnyomást bír a kapszula, 140 dB max SPL, húha!

Akik használják vagy használták: IstenEst

Electro-Voice RE27 N/D

Az Electro-Voice RE27 N/D egy klasszikus stúdiómikrofon, amelyet FM rádióknak szántak. Leginkább az Egyesült Államokban lett ipari standard, de Magyarországon is elég sok rádióban találkozhattunk vele. A Danubius Rádió az utolsó napjáig ilyeneket használt, ahogy a Juventus is, de a Sláger Rádióban is voltak RE27-ek.

Ezt a mikrofont sokan összekeverik az Electro-Voice RE-20-szal, mivel a formája hasonló, de a hangzásuk teljesen más. Az RE-20-at sokkal inkább a középhullámon futó AM rádióknak szánták, kevésbé ad vissza magas hangokat, ráadásul kevésbé érzékeny is. Ami még említésre méltó ebben a mikrofonban az a Variable D technológia, amely a közeltéri hatást (proximity effect) minimalizálja. A közeltéri hatásról ebben a blog posztban többet tudhatsz meg.

Akik használják vagy használták: Világtalálkozó (Klubrádió)

Neumann BCM 705

A BCM 705 a Neumann első dinamikus broadcast stúdiómikrofonja. Annak ellenére hozza a várt Neumann hangzást, hogy egy dinamikus mikrofonról beszélünk. A kialakítása nem a legjobb, sajnos nehéz úgy pozícionálni, hogy ne lógjon a látóterünkbe, de a hangja mindenképpen kárpótol.

Akik használják vagy használták: Figyelem, felvétel!

AKG C414 XLS

Egy klasszikus stúdiómikrofon, 9 választható iránykarakterisztikával. Wait whaaat? 🤯 Igen, kilenc lehetőség közül választhatunk, az aprócska kis ledek száma ne tévesszen meg bennünket, bizonyos karakterisztikákat két együttesen világító led jelöl. Mivel ez egy klasszikus stúdiómikrofon, meglehetősen természtes hangja van, a frekvenciagörbe viszonylag lapos.

Akik használják vagy használták: Dob meg Basszus Podcast

Valósítsuk meg együtt az elképzeléseidet!