Ingest

Állományok tömeges feldolgozása

Ingest

Az ingest folyamat az eltérő specifikációjú anyagok egységesítése.
A folyamat során az állományok tartalmilag már nem változnak, mint az utómunka során.

De mikor is kellhet ingest?

Ingest szinte minden olyan esetben kell, amikor több különböző állományt szeretnénk egységesíteni. Például egy futó műsor összes epizódjának hangosságát egy szintre lehet hozni.

Podcasteknél, kész műsorok esetén, amennyiben nem professzionális gyártó állítja elő a műsort, az epizódon belül (pl. hangosabb drop, kiabálás, reklámszpot), és az egyes epizódok között jelentős hangerőváltozások lehetnek.

Ez a tartalom érthetőségét jelentősen rontja, így a hallgatók számára rendkívül zavaró.

Legtöbbször ilyenkor az anyagokat egyszerűen hangerő-normalizálják (peak normalization), azonban ez szinte soha nem jelent megoldást, mivel ezzel a dinamikatartományon nem változtatnak (a leghangosabb és a leghalkabb rész közötti eltérés), csak a jelszintet csökkentik, mintha csak a hangerőszabályzót tekernénk le az autóban. Az egész anyag egyszerre lesz halkabb, a halkabb részek ilyenkor már érthetetlenül halkká válnak.

Az egyes állományok hangosságát (loudness) szükséges normalizálni ilyenkor. Bár Magyarországon jelenleg törvény még nem szabályozza a podcastek hangosságát, mint a rádióknál vagy televízióknál, a legtöbb streaming platform a túl hangos tartalmakat lehalkítja, így a többi műsorhoz képest lényegesen halkabbá válik a nem megfelelően kezelt tartalom.

Ha nem a platform specifikációja szerint készítik és töltik fel az anyagokat, akár az eredeti hangerő felére is halkulhat a tartalom.

External image
Blogunkból ajánljuk

Post production, azaz utómunka

Még egy vágatlan műsort is szükséges utómunkázni. A rögzített anyag ugyanis az utómunka során válik profi, fogyasztható tartalommá.

A kész anyag szerkesztése, azaz a vágás az utómunka egyik fázisa. A túl hosszú szünetek, kevésbé érdekes részek megrövidülnek, az „őőő”-k és „eee”-k pedig teljesen eltűnnek, a háttérzajok elhalkulnak, a tartalom pedig előtérbe kerül.

External image

Komplett arculat

A kereskedelmi rádiók, amióta csak létezetnek időt és energiát nem spórolva igyekeztek egyedi arculattal pozícionálni magukat a piacon. A „radio imaging” mára már egy önálló iparággá vált, ma pedig már el sem tudnánk képzelni egy állomást egyedi hangzás és arculat nélkül. Szerintünk egy podcast sem érdemel kevesebbet.

External image

Egy podcastet az arculata és az egyedi hangzásvilága hasonlóképpen pozícionál. Egy jó arculattal felejthetetlenné válik a műsor a hallgató számára, egy jó promó pedig bevonzza az új hallgatókat.

Akár egy vállalat brand podcastjéről van szó, akár egy egyszemélyes podcastről, a szövegezéstől a komplett arculat legyártásáig minden folyamatban rendelkezésedre állunk.

Amikben biztosan tudunk segíteni:
  • Reklámok és promók

  • Szponzorüzenetek

  • Hangbemondások és narrációk

  • Főcímek és tartalmi elválasztó elemek

  • Aláfestő zenék

  • Telefonos menürendszerek (IVR)