Hírek

Nagy a nyomás a YouTube-on

Legalább 80 tényellenőrző szervezet mutogat ujjal a legnagyobb videós site-ra: nem tartják ugyanis elégségesnek a YouTube dezinformáció és a félretájékoztatás elleni lépéseit.

A 80 szervezet szerint manapság a félretájékoztatás és dezinformálás egyik fő közvetítője a videós platform, így a szervezetek azt szeretnék, ha a mostaninál sokkal jobban kezelnék a helyzetet.

A szervezetek egy nyílt levélben kérték számon a YouTube CEO-ján, Susan Wojcickin a félretájékoztatás elleni lépéseik eredményét, emellett egyékbént jó pár tanáccsal is szolgálnak, hogy miképpen lehetne hatékonyabbá tenni a platformon fact-check-et.

Nem látjuk a YouTube erőfeszítéseit, hogy kezelné a helyzetet, épp ellenkezőleg. A YouTube lehetővé teszi, hogy platformját gátlástalan emberek fegyverként használják mások manipulálására és kihasználására, hogy önmagukat finanszírozhassák.

– áll a levélben, angolul.

Tanácsként jött elő az is, hogy a félretájékoztatóknak nem kellene engedélyezni a monetizációs lehetőségeket.

A Twitter és a Facebook-ot tulajdonló Meta is alkalmaz tényellenőrzőket – a cégek többnyire kiszervezik ezeket a feladatokat külső, független szervezeteknek. Ráadásul nem csak az angol nyelvű tartalmakat ellenőriztetik.

A CNN a témában megjelentetett egy cikket, amelyben azt áll, hogy a YouTube CEO-jának nyílt levelet küldő szervezetek közül többen is azt mondták, hogy számos alkalommal találkoztak a YouTube és azt azt birtokló Google képviselőivel, hogy megvitassák az ügyet, de a vállalat nem igazán tett semmit. Ezért helyeznek most nyomást a YouTube-ra.

Bár azt nem lehet mondani, hogy a YouTube semmit sem tesz a félretájékoztatás elleni küzdelemben, hiszen a koronavírusos kereséseknél a CDC oldalára linkelnek és több kontót is felfüggesztettek már, melyek megsértették az irányelveiket a félretájékoztatással kapcsolatban. Ilyen volt például egy republikánus szenátor, Rand Paul accountja is.

A szervezetek szerint viszont a YouTube csak az Amerikai Egyesült Államokra fókuszál, és csak az angol nyelve, holott a világ többi országában is, és több nyelven is elérhető az oldal.

Nehéz ez a helyzet, mivel ahány ország, annyi szabályzás. A YouTube pedig nem egy klasszikus médiaszolgáltató, akire például a magyar médiatörvények vonatkoznának. Azt valószínűleg senki sem feltételezi, hogy a YouTube-nál az eklézsia szűkössége gördít akadályt a tényellenőrzés elé… kérdés, hogy akkor mégis miért nem lép a vállalat.

Az én személyes meglátásom az, hogy bár nem látok rá, de valószínűleg iszonyatos pénzek mozoghatnak a konteós, dezinformációs videók mögött. Amikor többtízmillióan megnéznek egy ilyen tartalmat, az többmillió reklámmegjelenés, amit viszont nem biztos, hogy a cég szeretne elengedni. Azért egy gangnam style-nyi reklámlóvé az mindenkinek jól jön. A YouTube pedig egy pénztermelő vállalat első sorban, aztán pedig médiacég vagy streaming platform vagy tudom is én minek érdemes pozícionálni jelenleg. Másfelől, amíg törvényi szabályzás nincs és nem fenyegeti a hosszú távú működését valami, addig nem lesz érdekelt egyik vállalat sem abban, hogy aktívan tegyen az előbb már említett valami ellen. Én már azzal is kiegyeznék, ha legalább a kommentekben elszaporodó gyűlölködést szűrnék valahogy.

Kapcsolódó tartalom

Szeretném ajánlani a dezinformáció témakörében a Hack és Lángos podcast egyik adását, méghozzá a VIP030-at, amiben Dr. Krekó Péterrel, a Tömegparanoia 2.0 című könyv szerzőjével beszélget Béla és Szenga.

Az alábbi linken közvetlenül érhető el az epizód:

https://hack-es-langos.simplecast.com/episodes/hnlvip0030-bela-es-szenga-a-dezinformacios-viharban-beszelgetes-kreko-peterrel

Valósítsuk meg együtt az elképzeléseidet!