Podcastelés

A podcastelés története

A podcast egyáltalán nem új dolog, hiszen podcast-szerű hangosnaplók és hangújságok már a nyolcvanas években is léteztek magnókazettán, a kilencvenes években pedig — a dotkom lufi fújódásakor — mindenféle fura eszközzel próbálkoztak a tech cégek, hogy rendszeresen frissülő audió tartalmakat juttassanak el a nagyérdeműhöz, akkor persze még nem sok sikerrel.

Az Audible az Egyesült Államokban már 1997-ben kiadott egy mp3 lejátszóhoz hasonló hordozható eszközt, melyre hangoskönyveket és egyéb hangzókat lehetett letölteni, hogy azokat magunkkal tudjuk vinni. Nagyjából kétórányi adásidő fért a kütyüre, ami akkoriban nem volt rossz, főleg, hogy három órát bírt a lejátszó akksija.

A tartalmakat külön kellett megvásárolni, ami egyébként sem volt olcsó, de egy-egy epizód felmásolása akár öt percig is eltartott. Arról nem is bezélve, hogy ezeket az emberek többsége betárcsázós internettel töltötte le, epizódonként akár negyven-ötven percen át.

Még úgy is, hogy a hangminősége egy Szokol rádiónál is rosszabb volt.

Egészen konkrétan egy vezetékes telefonhívás minőségét nyújtotta az eszköz. Nem nehéz hát kitalálni, hogy a termék nem lett sikeres. Itt meg is hallgathatod, hogy milyen volt ez a hangminőség.

Az eszköz által használt tömörítés
Az eredeti hangminőség
Az Audible terméke 1997-ből
Az Audible terméke 1997-ből

Az idő előrehaladtával egyre elérhetőbbé váltak a szélessávú internetkapcsolatok. A kétezres évek elejére a kábelnetes és ADSL internetek elterjedésekor 5-10 percre csökkent egy átlagos epizód letöltésének ideje, mára pedig konkrétan ezerszer gyorsabb internet kapcsolat is könnyedén elérhető, amivel értelme sincs kiszámolni, hogy mennyi idő lenne letölteni egy epizódot.

Internet típusasebességletöltési idő (p:mp)
Betárcsázós internet (analóg)56 kbps50:00
ISDN internet64 kbps43:00
ISDN internet két csatornán128 kbps21:00
Korai ADSL256 kbps11:00
ADSL 2+2 Mbps01:23
3G mobilnet7,2 Mbps00:23
Korai kábelnet10 Mbps00:16

A gyors internet feltüzelte a zenei letöltési lázat, ez a láz pedig magával hozta az MP3 lejátszók dömpingjét, azonban még ez sem vitte lényegesen előre a podcastelés ügyét. A podcasteket továbbra is külön weboldalakról kellett letölteni, a lejátszónkhoz való megfelelő formátumba konvertálni az adott epizódot és felmásolni az eszközünkre. Ráadásul ezekre az eszközökre akkoriban nagyjából 64 megabájtnyi tartalom fért, ami egy mai podcast epizódnak talán a fele. Arról nem is beszélve, hogy senki sem szólt automatikusan, ha megjelenik egy új epizód.

Megváltozott tartalomfogyasztási szokások

2001-ben végül jött valami, ami egy időre megváltoztatta a zenei világot, és könnyen fogyaszthatóvá tette a podcasteket. Ez pedig nem más volt, mint az iTunes és az iPod.

Az iPod egy olyan eszköz volt, amely rengeteg ember zsebében ott lapult, mindenkinek egyforma volt, a legkisebb is így pedig nemcsak egyszerű volt, de meg is érte olyan szoftvert fejleszteni, amely automatikusan letölti és frissen tartja a podcast epizódokat az eszközön.

Ez lett az iPod broadcast, azaz a podcast.

Az első iPod

Szinte minden évben legalább egy új iPod modell megjelent, amely kisebb volt az elődjénél, ráadásul egyre nagyobb memóriát tettek bele. Igazi sikertermék lett. Ekkoriban még inkább lelkes amatőrök és pár elszánt podcastelt, főként az Egyesült Államokban, viszont hallgatók már ekkor is szép számmal voltak.

2007 január kilencedikén azonban valami megint megrázta egy kicsit a világot az Apple háza tájáról. Steve Jobs ugyanis bemutatta az első iPhone-t, ami végülis egy olyan videós iPod volt, amelyben már telefon és mobilinternet is volt. Innentől viszont nem volt megállás.

Az iPhone-okkal már számítógép sem kellett a podcast epizódok frissítéséhez, ráadásul egyre jobb és jobb mobilinternet előfizetésekkel álltak elő a szolgáltatók, így az adatforgalom sem volt akadály.

Miközben az Apple úszott az első iPhone sikerében, a többi mobilgyártó gőzerővel azon dolgozott, hogy legalább valami hasonlót tudjanak villantani. Eközben az iPodokról lassan elkezdtek az emberek iPhone-ra váltani.

Mára szerencsére összekapta magát a mobilpiac, a formátumok egységesek, és az Android telefonok is gyárilag tudnak podcastet lejátszani. Mindemellett pedig szinte már nincs is olyan szolgáltató a világon, amely ne kínálna elérhető áron korlátlan mobilnet elérést.

2021-ben az IAB Hungary készített egy kutatást, amelyből kiderült, hogy a magyar internetezők 40 százaléka már találkozott podcasttel, 12 százaléka, azaz nagyjából 800 000 ember pedig heti rendszerességgel hallgat podcastet. Ez a szám pedig minden bizonnyal csak emelkedni fog, hiszen sokan már most is önálló médiatermékként tekintenek a podcastekre.

Valósítsuk meg együtt az elképzeléseidet!